Áramlástan Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszékének hírei, információi. Kövesd legfrissebb híreinket RSS csatornánkon vagy keress minket a Közösségi oldalakon - nehogy lemaradj!


Egyetemi docenssé nevezték ki Dr. Horváth Csabát

Egyetemi docenssé nevezték ki Dr. Horváth Csabát

2022.06.02. 11:00

A június 1-jei ünnepi kari tanácson dékánunk, Dr. Orbulov Imre egyetemi docenssé nevezte ki tanszékvezető-helyettesünket, Dr. Horváth Csabát. Ezúton is gratulálunk neki! Tovább »

Dr. Balla Esztellát beválasztották a FIatal Kutatók Akadémiája tagjai közé

Dr. Balla Esztellát beválasztották a FIatal Kutatók Akadémiája tagjai közé

2022.05.17. 12:38

A 2022–2027-es időszakra a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) tagjává választották Dr. Balla Esztellát, az Áramlástan Tanszék kutatóját.  A most megválasztott taggal együtt immár hat BME-s tagja van az FKA-nak, közülük ketten, Toldy Andrea és Balla Esztella a Gépészmérnöki Kar munkatársai. Ez úton gratulálunk fiatal kolléganőnknek! A Fiatal Kutatók Akadémiája szervezet hivatalos logoja A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával 2019 májusában megalapított FKA arra törekszik, hogy... Tovább »


Lányok napja 2022

Lányok napja 2022

2022.05.12. 12:47

Az Áramlástan Tanszék 2022-ben is részt vett a Lányok Napja rendezvénysorozatban, mely során középiskolás lányokkal igyekeznek megismertetni a műszaki és természettudományos pálya szépségeit. A tanszékre összesen 26 középiskolás lány érkezett, akiknek különböző áramlástani kísérleteket mutattunk be.  A látogatás zárásaként a lányok kipróbálhatták a nagy szélcsatornánkat is, ahol kb. 60 km/h-s széllel "fújtuk meg" őket. Középiskolás lányok tesztelik a Coanda-effektust az Áramlástan Tanszék... Tovább »

Az Áramlástan Tanszék felkerült a TOP 50 magyarországi kutatóhelyek listájára

Az Áramlástan Tanszék felkerült a TOP 50 magyarországi kutatóhelyek listájára

2021.12.17. 14:26

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kérdőíves felméréssel azonosította Magyarország „TOP 50” kiváló kutatási infrastruktúráját, infrastruktúra-hálózatát, és a lehetséges felhasználók – kutatóhelyek, egyéni kutatók és vállalkozások – számára felhasználóbarát módon tette megismerhetővé az általuk kínált lehetőségeket. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Karának két tanszéke, az Áramlástan Tanszék és a Polimertechnológia Tanszék szerepelnek a kiadványban. Mind a... Tovább »


Lányok napja

Lányok napja

2021.10.22. 09:14

Tanszékünk évek óta hagyományosan részt vesz a Lányok napja rendezvénysorozatban, melynek célja, hogy közelebb hozzuk a mérnöki és általános természettudományokat a szakmában alulreprezentált lányokhoz. Meggyőződésünk, hogy nagy szükség van tehetséges mérnök lányokra a szakmában. A programsorozatban tanszékünkről Dr. Balla Esztella, Lukács Eszter, Koren Márton és Dr. Benedek Tamás vettek részt. Előadás a Lányok napján a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban Tovább »

Kutatók Éjszakája 2021

Kutatók Éjszakája 2021

2021.10.07. 11:56

Egy év szünet után idén ismét részt vett Tanszékünk a Kutatók Éjszakája rendezvényen, melyre hagyományosan szeptember utolsó péntekén kerül sor. Tanszékünkön ezúttal is a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratórium adott otthont az eseménynek. A kilátogató vendégeket számos érdekes áramlástani kísérletet bemutató stand várta. A programokat ezúttal is az Áramlástan Tanszék és a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék munkatársai szervezték az Áramlástan Szakosztály értékes közreműködésével. Dr. Szente... Tovább »


35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK)

35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK)

2021.09.20. 08:44

Az idei OTDK rendezvénysorozat utolsó állomásaként augusztus 31-én, a győri Széchenyi István Egyetemen első alkalommal került megrendezésre a Műszaki Szekció legjobbjainak rendezett tudományos gála, az OTDK Plusz konferencia. Tanszékünket Daku Gábor képviselte, aki az áprilisi online konferencián I. helyezést ért el a "Gépészeti energetika és áramlástan" tagozatban bemutatott pályamunkájával. Az áprilisi eseményen a Tanszék hallgatói jól szerepeltek, Vincze Balázs a "Mérnöki matematika" tagozatban I.,... Tovább »

MTA Bolyai-emléklap kitüntetésben részesült Dr. Horváth Csaba

MTA Bolyai-emléklap kitüntetésben részesült Dr. Horváth Csaba

2021.09.17. 12:45

Idén szeptember 16-án került sor az MTA Bolyai-emléklap kitüntetések átadására Tanszékünkről Dr. Horváth Csaba kollégánkat részesítette kitüntetésben a Bolyai János Ösztöndíj Kuratórium. Az elismerést olyan Bolyai János ösztöndíjban részesült kutatók kapják, akiknek az ösztöndíj keretében végzett kutatómunkája kiemelkedő minősítést kap. Tovább »


 

Találatok száma: 13