Áramlástan Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszékének hírei, információi. Kövesd legfrissebb híreinket RSS csatornánkon vagy keress minket a Közösségi oldalakon - nehogy lemaradj!


Mit kínál a doktori képzés?

Mit kínál a doktori képzés?

2023.12.05. 14:17

Hallgatóink figyelmébe ajánljuk az alábbi képen a QR kódokon elérhető anyagokat. Sokan kérdeztétek, mit kínál a doktori képzés, miért érdemes jelentkezni? A videó anyagainkban jelenlegi és végzett PhD hallgatók osztják meg tapasztalataikat. Kiderül például az is, hogy nem csak akadémia karrierben gondolkodók számára lehet hasznos a PhD képzés, hanem ipari karrier lehetőségek is várnak PhD mérnökökre. Tovább »

Kutatók Éjszakája az Áramlástan Tanszéken 2023-ban

Kutatók Éjszakája az Áramlástan Tanszéken 2023-ban

2023.10.09. 12:53

Az Áramlástan Tanszék egy év kihagyás után ismét részt vett a Kutatók Éjszakája programjában. Turnusaink teltházasok voltak egészen az este tíz órai zárásig. Az idei évben a fő program a szélcsatornában egy szörfvitorla körül kialakuló áramlás bemutatása volt. A bemutató során a szörfvitorla és a szörfös egy aerodinamikai mérlegen helyezkedett el, így valós időben figyelhető volt a szörfvitorla különböző állásszögei esetén a vitorlára ható áramlási eredetű erő. Szörfös kollégánk a bemutató... Tovább »


Kiváló tanszéki eredmények a BMe kutatói pályázaton

Kiváló tanszéki eredmények a BMe kutatói pályázaton

2023.10.09. 12:28

Kihirdetésre kerültek a 2023. évi BMe kutatói pályázat eredményei, melyen az Áramlástan Tanszék két PhD hallgatója kiválóan szerepelt. Papp Bálint "A városi átszellőzés és a szennyezőanyag-terjedés vizsgálata skálafelbontó turbulenciamodellek alkalmazásával" című pályaművével behúzta az I. díjat. Emellett Daku Gábornak is leesett egy III. díj a "Forgógépek lapátjairól leúszó örvények vizsgálata, a zaj- és rezgéskeltés előtanulmányaként" című pályázati anyagára. Gratulálunk fiatal kollégáinknak! Tovább »

Kutatók Éjszakája az Áramlástan Tanszéken 2023-ban is!

Kutatók Éjszakája az Áramlástan Tanszéken 2023-ban is!

2023.09.18. 10:54

Az Áramlástan Tanszék Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriuma kinyitja kapuit a nagyközönség előtt. Számos látványos áramlástani bemutatóval, kísérlettel készülünk. A nagy szélcsatornánkban, fő műsorszámként, egy szörfvitorla titkaiba avatjuk be a közönséget. A vállalkozó kedvűeknek idén is lehetősége lesz beállni a szélcsatorna közel 90 km/h sebességű levegőáramába. E programjainkat évről évre az óvodás kortól a dédszülő korig több generáció látogatja - remélem, Ön is elhozza hozzánk családja... Tovább »


ETC konferencia 2023

ETC konferencia 2023

2023.05.03. 10:18

Az idei évben hatalmas megtiszteltetésként érte Tanszékünket, hogy bennünket kért fel az Európai Forgógépes Társaság (European Turbomachinery Society) az ETC konferencia (European Conference on Turbomachinery) megszervezésére, melynek helyszíne ezúttal Budapest volt. Az ETC konferenciát immáron 15. alkalommal rendezték meg, április 24-e és 28-a között. A konferencia témája a forgógépek tanulmányozása tudományos és mérnöki szinten egyaránt, a bemutatott tanulmányok... Tovább »

Lányok napja 2023

Lányok napja 2023

2023.05.02. 14:28

Tanszékünk évek óta hagyományosan részt vesz a Lányok napja rendezvénysorozatban, melynek célja, hogy közelebb hozzuk a mérnöki és általános természettudományokat a szakmában alulreprezentált lányokhoz. Meggyőződésünk, hogy nagy szükség van tehetséges mérnök lányokra a szakmában. A program keretében szélcsatornáinkat mutatjuk be a középiskolás lányoknak, akik így testközelből tapasztalhatják meg nagyobb szélcsatornáink légáramát. A programsorozatban tanszékünkről Dr. Balla Esztella, Koren Márton, és Dr.... Tovább »


Doktoranduszunk tartotta az idei Roska Tamás Tudományos Előadást

Doktoranduszunk tartotta az idei Roska Tamás Tudományos Előadást

2023.04.27. 16:42

Mint arról korábban beszámoltunk, az OTDT Papp Bálintot, az Áramlástan Tanszék rangidős doktoranduszát kérte fel a Roska Tamás Tudományos Előadás megtartására. A plenáris előadást a XXXVI. OTDK Műszaki szekciójában, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai campusán mutatta be 2023. április 21-én. Az előadás anyaga és a magáról az előadásról készült videófelvétel az alábbi honlapon tekinthetők meg: https://sites.google.com/view/roskaeloadas2023/f%C5%91oldal. Papp Bálint... Tovább »

Roska Tamás Tudományos Előadás - Online közvetítés

Roska Tamás Tudományos Előadás - Online közvetítés

2023.04.19. 16:18

Emlékeztetjük kedves látogatóinkat, hogy az OTDT Papp Bálintot, az Áramlástan Tanszék kiválasztott doktoranduszát kérte fel a Roska Tamás Tudományos Előadás megtartására. A Roska Tamás Tudományos Előadás a 36. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában lesz április 21-én, a záróünnepség alatt, melyet terv szerint délelőtt 9:30 és 12:00 között tartanak.  Papp Bálint előadásának végleges címe "A városi átszellőzés modellezése numerikus áramlástani szimulációk segítségével". Az alábbi linken... Tovább »


 

Találatok száma: 29