Áramlástan Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszékének hírei, információi. Kövesd legfrissebb híreinket RSS csatornánkon vagy keress minket a Közösségi oldalakon - nehogy lemaradj!


Az Áramlástan Tanszék felkerült a TOP 50 magyarországi kutatóhelyek listájára

Az Áramlástan Tanszék felkerült a TOP 50 magyarországi kutatóhelyek listájára

2021.12.17. 14:26

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kérdőíves felméréssel azonosította Magyarország „TOP 50” kiváló kutatási infrastruktúráját, infrastruktúra-hálózatát, és a lehetséges felhasználók – kutatóhelyek, egyéni kutatók és vállalkozások – számára felhasználóbarát módon tette megismerhetővé az általuk kínált lehetőségeket. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Karának két tanszéke, az Áramlástan Tanszék és a Polimertechnológia Tanszék szerepelnek a kiadványban. Mind a... Tovább »

Lányok napja

Lányok napja

2021.10.22. 09:14

Tanszékünk évek óta hagyományosan részt vesz a Lányok napja rendezvénysorozatban, melynek célja, hogy közelebb hozzuk a mérnöki és általános természettudományokat a szakmában alulreprezentált lányokhoz. Meggyőződésünk, hogy nagy szükség van tehetséges mérnök lányokra a szakmában. A programsorozatban tanszékünkről Dr. Balla Esztella, Lukács Eszter, Koren Márton és Dr. Benedek Tamás vettek részt. Előadás a Lányok napján a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban Tovább »


Kutatók Éjszakája 2021

Kutatók Éjszakája 2021

2021.10.07. 11:56

Egy év szünet után idén ismét részt vett Tanszékünk a Kutatók Éjszakája rendezvényen, melyre hagyományosan szeptember utolsó péntekén kerül sor. Tanszékünkön ezúttal is a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratórium adott otthont az eseménynek. A kilátogató vendégeket számos érdekes áramlástani kísérletet bemutató stand várta. A programokat ezúttal is az Áramlástan Tanszék és a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék munkatársai szervezték az Áramlástan Szakosztály értékes közreműködésével. Dr. Szente... Tovább »

35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK)

35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK)

2021.09.20. 08:44

Az idei OTDK rendezvénysorozat utolsó állomásaként augusztus 31-én, a győri Széchenyi István Egyetemen első alkalommal került megrendezésre a Műszaki Szekció legjobbjainak rendezett tudományos gála, az OTDK Plusz konferencia. Tanszékünket Daku Gábor képviselte, aki az áprilisi online konferencián I. helyezést ért el a "Gépészeti energetika és áramlástan" tagozatban bemutatott pályamunkájával. Az áprilisi eseményen a Tanszék hallgatói jól szerepeltek, Vincze Balázs a "Mérnöki matematika" tagozatban I.,... Tovább »


MTA Bolyai-emléklap kitüntetésben részesült Dr. Horváth Csaba

MTA Bolyai-emléklap kitüntetésben részesült Dr. Horváth Csaba

2021.09.17. 12:45

Idén szeptember 16-án került sor az MTA Bolyai-emléklap kitüntetések átadására Tanszékünkről Dr. Horváth Csaba kollégánkat részesítette kitüntetésben a Bolyai János Ösztöndíj Kuratórium. Az elismerést olyan Bolyai János ösztöndíjban részesült kutatók kapják, akiknek az ösztöndíj keretében végzett kutatómunkája kiemelkedő minősítést kap. Tovább »

NKFIH OTKA pályázati eredmény

NKFIH OTKA pályázati eredmény

2021.08.06. 10:25

Július végén kihirdetésre kerültek az idei NKFIH OTKA pályázatok nyertesei. Tanszékünkről Dr. Kalmár-Nagy Tamás egyetemi docens "Kapcsolt Rendszerek Stabilitása és Teljesítménye: Hálózati Irányítási Rendszerektől a Folyadékdinamikáig" című pályázata nyerte el a támogatást. Ezúton gratulálunk neki! Tovább »


Hazai fejlesztésű textil légcsatorna Tanszéki részvétellel

Hazai fejlesztésű textil légcsatorna Tanszéki részvétellel

2021.05.31. 10:36

A DAAL-CON Kft. több mint 10 éve foglalkozik textil légcsatornákkal és ma már EXANDAIR márkanéven saját termékeket is gyárt. Az 5 éve indult fejlesztésben az Áramlástan Tanszék is részt vett, a DAAL-CON Kft. EXANDAIR textil légcsatorna rendszereihez egy kiválasztó és szimulációs szoftvert fejlesztettünk. Az alábbi linken a DAAL-CON Kft. munkatársai adnak betekintést a projektbe: https://www.youtube.com/watch?v=djaXYxgLfP0 Tovább »

Tiszteletbeli doktorrá avatta a BME Thévenin professzort

Tiszteletbeli doktorrá avatta a BME Thévenin professzort

2021.05.31. 09:56

Prof. Dominique Thévenin, az Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg professzora számára a BME Tiszteletbeli Doktora címet adományozták nemzetközi elismerést kiváltó kutatási eredményei és a Műegyetemmel ápolt tudományos és oktatási kapcsolatai alapján. Tanszékünk régóta működik együtt Thévenin professzorral a CMFF (Conference on Modelling of Fluid Flows) konferenciák szervezésében.  A tiszteletbeli doktori cím ünnepélyes kihirdetése az alábbi linken található videóban látható 20:20-tól:... Tovább »


 

Találatok száma: 10

 
 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem       BME Gépészmérnöki Kar